Путин: Украйна извършва геноцид, но ние щом помръднем - крещят към цялата Вселена

Руски атаки оставиха без ток хиляди домакинства в Киев, Одеса и Днипро

09.12.2022 | 13:46 Редактор: Искра Ангелова

Руски атаки оставиха без ток хиляди домакинства в Киев, Одеса и Днипро. Президентът Зеленски обвини Москва освен в ракетен и в минен терор. А Владимир Путин с чаша в ръка обяви - руската армия няма да спре, а ударите по енергийната инфраструктура на Украйна ще продължат, защото били ответни действия.

Кремъл все повече застъпва позицията, че Киев продължава да отхвърля руските условия за мир - да признае Крим и окупираните територии.

На церемония в Москва, посветена на Деня на героите на Отечеството, Путин награди военни с медали "Златна звезда". Руският президент обеща да продължи с боевете въпреки западните критики. И потвърди, че Русия нанася целенасочени удари по украинската енергийна инфраструктура, защото са били предизвикани.

"В момента се вдига много шум около нашите атаки срещу енергийната инфраструктура на съседната държава. Да, правим го. Но кой го започна? Кой удари Кримския мост? Кой взриви електропроводите от АЕЦ Курск? Кой не доставя вода на Донецк? Недоставянето на вода на град с повече от един милион души е акт на геноцид", отсече Путин.

С чаша в ръка той обвини отново Запада в мълчание.

"Никой никога не е казал и дума за това. Пълна тишина. Но щом помръднем и направим нещо в отговор - те крещят към цялата вселена. Това няма да попречи на нашите бойни мисии", допълни руският държавен глава.

Москва обяви, че руски войски участват в тактически нощни и дневни учения в Беларус. А украинският президент на свой ред обвини Москва - че е минирала огромна територия от страната.

"Убеден съм, че тероризирането с мини ще е едно от бъдещите обвинения срещу Русия за нейната агресия в Украйна. Заровени са мини, минирани са сгради, автомобили и инфраструктура. Това са повече от 170 хиляди квадратни километра опасна територия", поясни Володимир Зеленски.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС