Зеленски: ПВО на Украйна свали повечето руски ракети, възстановяваме електричеството

"За съжаление има жертви", призна украинският президентът

06.12.2022 | 07:45 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: ПВО на Украйна свали повечето руски ракети, възстановяваме електричеството

Руска военна база край Курс е била атакувана от украински дронове. По-рано руски високопоставен източник съобщи, че украински са и ударите срещу две военни летища навътре в руска територия в Рязанска и Саратовска област.

Украинският президент Володимир Зеленски похвали вчера успехите на украинската противовъздушна отбрана в отразяването на поредната вълна масирани руски ракетни атаки, предаде Ройтерс.

"ПВО е свалила повечето ракети, а енергетиците вече започнаха да възстановяват електроснабдяването", каза украинският президент в ежедневното си видеообръщение и благодари на силите на ПВО, енергетиците и народа на Украйна.

"Всяка свалена руска ракета е категорично доказателство, че терорът може да бъде победен", каза Зеленски. Украинската ПВО съобщи по-рано, че е успяла да свали 60 от общо над 70-те крилати ракети, изстреляни срещу Украйна от Русия. Въпреки това, няколко ракети са поразили целите си.

"За съжаление има жертви", каза Зеленски и добави, че са били убити четирима души, пише БТА.

Украинският президент каза още, че Русия е отбелязала с новите си масирани ракетни удари годишнината от подписването на Будапещенския меморандум за уреждане на предаването на Москва на останалите на територията на бившите съветски републики ядрени оръжия.

Документът, подписан на 5 декември 1994 г. съвместно от Русия, Великобритания и САЩ, дава гаранции от страна на трите държави на Украйна, Беларус и Казахстан в замяна на предаването на Москва на останалите на тяхна територия ядрени оръжия, отбелязва ДПА. Наред с всичко друго, подписалите Будапещенския меморандум държави се задължават да зачитат суверенитета и съществуващите граници на трите бивши съветски републики.

Съдбата на този документ дава отговори на много от днешните въпроси за Русия, каза Зеленски. "Само подпишете нещо с тези терористи, и няма да има мир. Само се споразумейте с тях, и те със сигурност ще нарушат всичко", каза той.

"Само чрез унищожаване на терористичните способности на Русия, освобождение на цялата ни страна и осъждане на убийците може да се постигне мир", обобщи украинският президент.

Снимка: БГНЕС