Financial Times: Зеленски - видимо уморен, с тъмни кръгове под очите, но препраща към ВСВ

Украинският президент се превърна в лидер на демократичния свят в глобалната борба срещу авторитаризма

05.12.2022 | 19:07 Редактор: Искра Ангелова

Зеленски е личност на годината според Financial Times. Украинският президент се превърна в лидер на демократичния свят в глобалната борба срещу авторитаризма, която може да определи хода на този век, отбелязва изданието в своя коментар.

Девет месеца след началото на руската инвазия в Украйна - президентът Зеленски изглежда видимо уморен, с тъмни кръгове под очите. И въпреки това всяка вечер - като по часовник, той неуморимо повдига духа на умореното украинско население, пише Financial Times.

Изданието отбелязва, че преди февруарското нахлуване Зеленски е всеобщо възприеман като аматьор, неспособен да се справи с предизвикателствата на най-високия пост в страната. Все пак единственият му политически опит е ролята му на президент в сатиричния сериал "Слуга на народа".

И когато историята му отрежда ролята на главнокомандващ на армията, всички бързат да го отпишат.

"Стряскащо е, настръхваш, когато видиш, че този човек, който моли за помощ и подкрепа, може би до 48 часа няма да е жив", каза Кирил Петков на 25 февруари т.г.

Но още в самото начало на войната 44-годишният Зеленски се прояви като необикновен лидер. Решението му да остане в Киев, вместо да приеме предложението на САЩ за евакуация, се смята за повратен момент във войната, който мобилизира украинската армия и народа за съпротива.

"Нашите военни са тук, нашите граждани и общество са тук. Всички ние сме тук, защитавайки нашата независимост, нашата държава. И така ще бъде занапред", заяви украинският президент в началото на войната.

Financial Times го сравнява с британския премиер Уинстън Чърчил, който с речите си по радиото сплотява страната си по време на Втората световна война.

"Без ток или без вас? Без вас", обърна се Зеленски към Москва преди няколко месеца и това се превърна в мобилизиращ вик за много украинци, подобно на "Ще се бием на бреговете" на Чърчил.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.