Американското разузнаване очаква войната в Украйна да забави темпове през зимата

Очакваме през следващите месеци и двете армии да се опитат да се преоборудват, заяви Аврил Хейнс

04.12.2022 | 10:56 Редактор: Елеонора Танева
Американското разузнаване очаква войната в Украйна да забави темпове през зимата

Американското разузнаване очаква военните действия в Украйна да се развиват с по-бавни темпове през следващите няколко месеца. Директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс заяви, че не вижда доказателства за сломяване на украинската воля за съпротива въпреки руските атаки срещу енергийна и друга критична инфраструктура на фона на настъпващата зима. Тя участва в годишния Национален форум за отбрана "Рейгън" в Сими Вали, щата Калифорния.

"Вече виждаме някакво намалено темпо на конфликта. По-голямата част от боевете в момента са около Бахмут и района на Донецк и донякъде се забавиха с изтеглянето на Русия от областта Херсон на изток от река Днепър. Очакваме през следващите месеци и двете армии да бъдат в ситуация, в която ще се опитат да преоборудват, снабдят, в известен смисъл да се възстановят, така че да са подготвени за контраофанзива", каза Хейнс, цитирана от БНР.

И прогнозира, че е по-вероятно Украйна да се подготви по-добре от Русия през този период. 

Според нея руският президент Владимир Путин е бил изненадан, че въоръжените сили на страната му не са постигнали повече след инвазията си, но въпреки това неговите политически цели за съседната страна не са се променили.

Що се отнася до другия голям геополитически съперник на Съединените щати - Китай, Аврил Хейнс каза, че президентът Си Цзинпин не иска да приеме западни ваксини срещу Ковид-19 въпреки предизвикателствата с причиняваното от новия коронавирус заболяване. Протестите в последно време срещу строгите ограничителни мерки заради инфекцията не са заплаха за властта на Китайската комунистическа партия, но може да се отразят на положението на самия Си Цзинпин, заяви Хейнс.

Снимка: БГНЕС