ЕС се присъедини към Г-7 и наложи таван на цената на руския петрол от $60 за барел

Решението е взето три дни преди ембаргото на ЕС върху вноса по море

02.12.2022 | 21:40 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕС се присъедини към Г-7 и наложи таван на цената на руския петрол от $60 за барел

Европейският съюз ще се присъедини към страните от Г-7, за да наложи таван на цената на руския нефт от 60 долара за барел, заяви днес полският посланик в блока. Решението е взето три дни преди ембаргото на ЕС върху вноса по море. Полша отложи одобряването на приемането на плана, докато настояваше за по-нисък ценови таван и нови строги санкции, за да накаже Русия за войната ѝ срещу Украйна и да лиши военните ѝ сили от средства.

"Можем официално да се съгласим с решението", заяви посланикът на Полша в ЕС Анджей Садос, като обясни, че полските колеги от ЕС са се съгласили да продължат с нов, девети кръг от санкции срещу Русия. "Работим по следващия пакет от санкции, който ще бъде болезнен и скъп за Русия", каза Садос пред репортери.

Председателството на Европейския съюз, което в момента се държи от Чешката република, потвърди, че посланиците на държавите членки са постигнали съгласие за ограничаване на цените и че решението ще влезе в сила след публикуването му в официалния вестник на ЕС този уикенд. Ограничаването на цените на нефта ще се прилага заедно със забраната на ЕС за внос на руски петрол, която влиза в сила в понеделник. Държавите-членки се надяват, че това ще бъде най-опустошителният удар срещу индустрията, която захранва руската военна машина на президента Владимир Путин.

Полският пратеник заяви пред репортери, че Варшава е уверена, че Европейският съюз е взел под внимание предложенията на Полша и балтийските държави за нов, строг девети кръг от санкции. Той не каза кои от идеите могат да бъдат включени в пакета, който Европейската комисия изготвя, но в документа, който беше разпространен за обсъждане миналия месец, се призоваваше "Газпромбанк", която улеснява плащанията за руския износ на енергия, да бъде изключена от международната система за разплащания SWIFT.

Наложеното петролно ембарго ще попречи на доставките на руски суров петрол с танкери за ЕС, който представлява две трети от вноса, а останалата част пристига по тръбопроводи. От понеделник, 5 декември, на танкерите вече няма да бъде разрешено да внасят руски суров петрол в Европа, а ценовият таван има за цел да затрудни заобикалянето на санкциите чрез продажба извън ЕС.

Москва предупреди по-рано, че няма да изнася нефт за държави, които спазват ценовия таван. Миналата седмица Путин заяви, че всеки опит на Запада да ограничи цената на руския петрол ще има "тежки последици" за световните пазари. "Няма да коментираме, докато тази новина не бъде обявена официално", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. "Очакваме официално съобщение."

"Таван на цените на петрола не е имало никога. Намираме се в пълна неизвестност", каза Фук-Вин Нгуен, като подчерта, че реакцията на страните производителки от ОПЕК или на големите купувачи като Индия или Китай ще бъде от решаващо значение, информира БГНЕС.

Според анализатора един таван - дори и при висока тарифа, би изпратил "силен политически сигнал" на Путин, тъй като, веднъж въведен, този механизъм може да бъде затегнат.

Снимка: Bloomberg.com