Зеленски: Цена от $60 за барел руски петрол звучи като отстъпка за Русия

Украинският президент подкрепи предложението за $30

25.11.2022 | 15:55 Редактор: Елеонора Танева
Зеленски: Цена от $60 за барел руски петрол звучи като отстъпка за Русия

Володимир Зеленски призова европейците да останат единни срещу войната на Русия и да ограничат силно цената на руския петрол. Президентът на Украйна призова европейските лидери да се споразумеят за таван на цените на руския петрол и да определят възможно най-нисък таван от 30 долара за барел, съобщава Ройтерс.

"Намаляването на цените е много важно. Чуваме за предложения за поставяне на ценови таван на руския суров петрол между 60 и 70 долара за барел. Такива думи звучат по-скоро като отстъпка за Русия", заяви Зеленски. Той участва чрез видеовръзка на конференция в Литва. Зеленски определи като добра идеята за 30 долара на Барел, предложена от страна на  балтийските държави и Полша.

В сряда държавите от ЕС не успяха да постигнат споразумение за ценовия таван на руския петрол, доставян по море, тъй като предложението на Г-7 за таван от 65-70 долара за барел се смята от някои страни членки за твърде високо, а от други - за прекалено нисък.

Полша иска горната граница да бъде определена на 30 долара с аргумента, че с руски производствени разходи се оценяват от някои на 20 долара за барел, поради което предложението на Г-7 би позволило на Москва твърде голяма печалба. Литва и Естония подкрепиха.