Спад на акциите в Азия, доларът скочи, а петролът потъна

В събота Китай отбеляза първия смъртен случай, свързан с Ковид-19, от почти шест месеца

21.11.2022 | 11:15 Редактор: Вяра Димова
Спад на акциите в Азия, доларът скочи, а петролът потъна

Акциите се понижиха в Азия на фона на опасенията, че Китай може да затегне ограниченията за Ковид след поредица от съобщени смъртни случаи, като инвеститорите търсят подслон в активите-убежища на държавните облигации и долара.

Акциите в Хонконг водеха регионалния спад, като референтният индекс Hang Seng падна с повече от 3% през четвъртия си ден на спад, докато инвеститорите преценяха дали неотдавнашното рали заради повторното отваряне в Китай е прекалено. Индексът MSCI AC Asia Pacific отслабна до едноседмично дъно, докато американските фючърси паднаха.

Доларът се повиши както спрямо валутите от Г-10, така и спрямо валутите на нововъзникващите пазари, покачвайки се с повече от 1% спрямо чувствителния към риск корейски вон. Държавните облигации на САЩ поскъпнаха, а петролът потъна поради опасения за отслабване на перспективите за търсене от Китай.

В събота Китай отбеляза първия смъртен случай, свързан с Ковид от почти шест месеца, а в неделя бяха обявени още два. Влошаващите се епидемии в цялата страна подклаждат опасенията, че властите може отново да прибегнат до строги ограничения, за да намалят до минимум броя на смъртните случаи, въпреки че наскоро призоваха за разхлабване на правилата за карантина и масово тестване.

„Китайските новини за Ковид-19 оказват влияние върху настроенията на инвеститорите“, каза Имре Шпайзер, стратег в Westpac Banking Corp. в Окланд. Това е "задвижва търсене на убежища, като доларът е основен бенефициент“, каза той.

Акциите в Хонконг се повишиха до бичи пазар миналата седмица, пометени от оптимизма за повторно отваряне на Китай и мащабен спасителен пакет за закъсалите предприемачи. Банките на "Уолстрийт" от Morgan Stanley до Bank of America Corp. очакваха по-нататъшни ръстове, докато президентът Си Дзинпин бе на срещите на Г-20 без маска.

Четете повече на bloombergtv.bg.

Снимка pixabay