Вирусът на Ковид-19 оцелява върху опаковки и хранителни продукти в продължение на дни?

Рисковете от заразяване на консуматорите остават доста малки

02.12.2022 | 21:27 Редактор: Ирена Бакърджиева
Вирусът на Ковид-19 оцелява върху опаковки и хранителни продукти в продължение на дни?

Британски експерти от Агенцията за хранителни стандарти потвърдиха, че вирусът на Ковид-19 може да оцелява върху някои готови за консумация хранителни стоки в продължение на дни.

Учените побързаха да успокоят населението, че въпреки тревожната новина рисковете от заразяване на консуматорите остават доста малки.

Тестовете са били проведени в лаборатории и са установили, че вирусът на Ковид-19 се задържа доста продължително върху опаковки и върху самите хранителни продукти, така че човек лесно може след докосването им да пренесе вируса в устата си, ако не си измие ръцете.

В доклада на Агенцията се посочва: "Трябва да се отбележи, че храните и опаковките, разглеждани като част от това проучване, са изкуствено заразени с вируса на Ковид-19 и следователно не са точно отражение на нивата на заразяване, открити при търговците на дребно".

Учените от университета в Саутхемптън са установили, че макар и при повечето хранителни продукти вирусът да се задържа сравнително кратко или около 24 часа, то има и такива, при които остава цяла седмица.

Те смятат, че това откритие е доста важно, защото повечето хора не си дават сметка, че могат да се заразят по такъв невинен начин, съобщи БНР.

Специалистите допълват, че няма място за паника или някакви извънредни мерки, а е напълно достатъчно хората просто да мият ръцете си, преди да започнат да приготвят храна за консумация.

Снимка: Pixabay