ЕК предложи варианти на държавите от ЕС за търсене на отговорност от Русия

Искат създаването на международен трибунал или специализиран хибриден трибунал 

30.11.2022 | 17:10 Редактор: Тодор Петров
ЕК предложи варианти на държавите от ЕС за търсене на отговорност от Русия

Европейската комисия представи на държавите членки различни варианти, за да се гарантира търсенето на отговорност от Русия за жестокостите и престъпленията, извършени по време на войната в Украйна.

Комисията предлага да се създаде нова структура за управление на замразени и блокирани публични руски активи, за да се инвестират и постъпленията да се използват в помощ на Украйна. 

Като продължава да подкрепя работата на Международния наказателен съд, Комисията е готова да работи с международната общност за създаването на международен трибунал или специализиран хибриден трибунал за разследване и наказателно преследване на престъпната агресия на Русия.

Украйна и 14 държави членки на ЕС вече започнаха разследвания на международни престъпления, извършени от руски представители. Те се подпомагат от Евроюст чрез съвместни екипи за разследване. Всички държави членки на ЕС са страни в Международния наказателен съд (МНС) и ЕС напълно подкрепя МНС в неговите разследвания на военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Русия обаче не приема юрисдикцията на МНС. Това означава, че понастоящем престъплението агресия, което е извършено от най-високото политическо и военно ръководство, не може да бъде преследвано от МНС, съобщиха от ЕК.  

Ето защо Комисията предлага алтернативни варианти, за да се гарантира правосъдие, чрез създаването на:

  • Специален независим международен трибунал, основан на многостранен договор, или
  • Специализиран съд, интегриран в национална правосъдна система с международни съдии — хибриден съд. 

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
ТЕ САМИТЕ РУСНАЦИ ЩЕ
преди 1 година
БАНДАТА ИМА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, НЯМА ДА СЕ ДАДЕ. НО СЛЕДВАЩАТА БАНДА И ОЛИГАРСИТЕ ЩЕ ИСКАТ ДА СА "МНОГО ЧИСТИ" И "ДЕВСТВЕНИ". ЩЕ ОТРЕПАТ ЧАСТ ОТ СТАРИТЕ, А НЯКОЙ ЩЕ ОСЪДЯТ НА КАТОРГА. Сигнализирай за неуместен коментар