Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия са стъпка към война, Европа играе опасна игра

"Всеки, който се намесва икономически във военен конфликт, заема позиция", категоричен е унгарският премиер

18.11.2022 | 14:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия са стъпка към война, Европа играе опасна игра

Унгарският премиер Виктор Орбан нарече санкциите на Европейския съюз срещу Русия "стъпка към война", предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че Орбан засилва критиките си към стратегията на Брюксел, смятана от него за опасна.

"Всеки, който се намесва икономически във военен конфликт, заема позиция", каза унгарският премиер националист в традиционното си интервю за близко до властта радио. "Малко по малко се плъзгаме към война", отбеляза Орбан, обезпокоен от натрупването на санкции срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

Унгарският премиер редовно заклеймява европейските санкции, дори ако е гласувал за тях заедно със своите партньори, обвинявайки тези мерки за икономическите трудности на страната си, отбелязва АФП.

Икономиката на Унгария се сви през третото тримесечие на годината (в сравнение с второто), а инфлацията е над 20%, като дори достигна 45% при храните. Унгарското правителство започна "национални консултации" по темата и разлепи плакати из страната с послание: "Санкциите на Брюксел ни съсипват", на фона на снимка на ракета.

Орбан каза, че е готов да се бори срещу евентуален нов пакет санкции и да гарантира, че ще бъде направено изключение за Унгария, която е силно зависима от руските изкопаеми горива. Петролното ембарго на ЕС срещу Русия не важи за Унгария, предаде БТА.

"Сега ние доставяме разрушителни оръжия, обучаваме украински войници на собствена територия, налагаме санкции върху енергетиката. Ставаме неразделна част" от конфликта, отбеляза Орбан. "Все още не стрелят по нас, но сме на ръба да станем воюваща страна. Европа играе много опасна игра", каза в заключение унгарският премиер.

Снимка: БГНЕС