Ирак ще разположи военни по границите с Иран и Турция

Техеран поиска от Багдад да вземе мерки за гарантиране на сигурността на общата граница

24.11.2022 | 10:48 Редактор: Тодор Петров
Ирак ще разположи военни по границите с Иран и Турция

Правителството на Ирак възнамерява да разположи свои граничари по границите с Иран и Турция. Изглежда, че изявлението на иракското правителство е адресирано най-вече към Иран, чиито сили през последните дни бомбардират обекти на опозиционни организации на иранските кюрди, базирана в Северен Ирак. 

Самият Техеран поиска от Багдад да вземе мерки за гарантиране на сигурността на общата граница, тъй като се чувства застрашен от действията на тези организации, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Понастоящем граничните зони на Иракски Кюрдистан се контролират от въоръжените сили на автономния регион, които все пак са подчинени на министерството на отбраната в Багдад.

След заседание на иракското правителство, посветено на въпросите на сигурността и ръководено от премиера Мохамед Шия ас Судани, властите решиха да "приложат план за разполагането на иракски граничари по границите с Иран и Турция, се казва в правителствено изявление.

Този план ще бъде изготвен съвместно с правителството на Иракски Кюрдистан и с въоръжените сили на автономния регион, става ясно от изявлението.

Снимка: БГНЕС