Антониу Гутериш: Кризата с разходите за живот удари най-силно най-уязвимите

Генералният секретар на ООН отбеляза, че пропастта между богатите и бедните се разширява

22.11.2022 | 14:08 Редактор: Ирена Бакърджиева
Антониу Гутериш: Кризата с разходите за живот удари най-силно най-уязвимите

"Световното общество е в криза поради конфликти, нарастващо глобално неравенство, разпространение на дезинформация и реторика, целяща подбуждане на омраза", заяви във вторник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, говорейки на Глобалния форум на Алианса на цивилизациите, предава ТАСС.

"Ако погледнем земното кълбо днес, виждаме, че светът е в криза. Силите на раздора и омразата са намерили плодородна почва сред несправедливостта и конфликтите. Пропастта се разширява между богатите и бедните, между глобалния Север и глобалния Юг, между развитите страни и нововъзникващите икономики. Напрежението – геополитическо, социално и икономическо – нараства", подчерта генералният секретар.

Гутериш отбеляза, че конфликтите, включително в Украйна, разрушават живота и благосъстоянието на страните. "Кризата с разходите за живот удари най-силно най-уязвимите. Доверието един към друг и към политическите лидери беше разбито", добави той.

Генералният секретар на ООН посочи проблемите с гарантирането на човешките права, разпространението на дезинформация, речта на омразата, както и насилието над жени. "Старите злини – антисемитизъм, омраза към мюсюлманите, преследване на християни, ксенофобия и расизъм – преминават през нов прилив на сила", заяви още генералният секретар, цитиран от "Фокус".

Гутериш обърна внимание и на проблемите, причинени от изменението на климата. "Климатът се движи все по-бързо и по-бързо към точка, в която промяната ще бъде необратима. Това е очевиден и трагичен резултат от факта, че не можем да работим заедно за общото благо", добави генералният секретар на ООН.