Киев съобщи за близо 11 000 отвлечени деца, Русия твърди, че ги отвежда на безопасно място

Има и съобщения за украински деца, дадени за осиновяване в Руската федерация

15.11.2022 | 11:52 Редактор: Ирена Бакърджиева
Киев съобщи за близо 11 000 отвлечени деца, Русия твърди, че ги отвежда на безопасно място

Според украинското правителство в Киев хиляди деца са били отвлечени от Украйна в Русия. Федерацията твърди, че са реконвалесцентни престои или медицински лечения. С международна помощ Киев иска да върне децата.

"Има най-малко 11 000 деца, чиито имена са известни. Но това са само тези, за които знаем. Всъщност, повече са били отвлечени", съобщи президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение в понеделник. 

Киев иска да върне изчезналите деца с помощ от други държави.

Ръководителят на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак обсъди проблема на голяма онлайн конференция в понеделник. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и страните от Г-20 също взеха участие.

"Нашата цел е да спрем насилственото отвличане или депортиране на деца от Украйна в Руската федерация. Трябва да се направи всичко, за да се върнат тези деца и да се съберат със семействата си", казва Ермак, цитиран от "Тагесшпигел".

Руските военни и руските власти наистина потвърждават, че децата се водят в Русия от Украйна. Те ще бъдат отведени на безопасно място от зоните на бойните действия или ще отидат в Русия за лечение или възстановяване. Има и съобщения за украински деца, дадени за осиновяване в Русия. Украинският служител по правата на детето Дария Герасимчук говори за 10 764 отвлечени деца. 

Зеленски благодари на Гутериш за желанието му да се заеме с проблема с децата. "Необходима е силата на целия свят, за да се върнат всички депортирани", каза той.

Снимка: БГНЕС