Пред лидерите на Г-20 Зеленски поиска справедлив мир и специален военен трибунал

"Русия превърна нашата Запорожка АЕЦ в радиационна бомба", алармира президентът на Украйна

15.11.2022 | 07:50 Редактор: Петя Кръстева
Пред лидерите на Г-20 Зеленски поиска справедлив мир и специален военен трибунал

Украинският президент Володимир Зеленски произнесе "пламенна, но подробна" реч пред форума на лидерите от Г-20, написа в Twitter посланикът на Европейския съюз в Индонезия Венсан Пике, цитиран от Ройтерс.

Той твърди, че украинският президент е призовал за "възстановяване на мира и зачитане на Устава на ООН, както и на принципа за териториалната цялост на Украйна".

Във видеоконферентна връзка пред лидерите на Г-20 Зеленски каза, че иска войната да завърши със справедлив мир.

"Искам тази руска война да завърши справедливо и въз основа на Устава на ООН и международното право. Украйна не трябва да бъде подтиквана да прави компромиси с нейната съвест, суверенитет, териториална цялост и независимост. Няма да има Мински споразумения. Няма да оставим време на Русия да укрепва силите си. Никой няма право да изнудва света с радиационна катастрофа. Русия превърна нашата Запорожка АЕЦ в радиационна бомба, която може да избухне всеки един момент. Москва трябва незабавно да изтегли всичките си войски от територията на централата", категоричен бе Зеленски.

Украинският президент предложи да се разшири обхватът на действие на зърнената сделка до пристанищата в Николаевска област.

"Трябва да бъдат наложени ценови ограничения върху изнасяните от Русия енергийни ресурси. Трябва да се обединим около единствения реалистичен модел на размяна на пленници - всички срещу всички. Русия трябва да признае териториалната цялост на Украйна и да изтегли всичките си войски от страната. Контролът на Украйна върху всички сектори на границата ни с Русия трябва да бъде възстановен. Светът трябва да подкрепи създаването на специален трибунал за руската война срещу Украйна. Русия трябва да компенсира на Украйна нанесените щети за сметка на собствените си активи", коментира още той, цитиран от БТА.

"Когато всички антивоенни мерки бъдат изпълнени, документ, слагащ край на войната, трябва да бъде подписан от страните", обобщи Зеленски.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Все повече ми просветва, че САЩ, Русия и Украйна действат в синхрон. От цялата тази истерия пострадаха европейците и то най-вече средната класа. Какъв е изводът??? Войната ще свърши, когато фалират ключовите за икономиката на Европа предприятия. Какви следва??? Разделяне на Европа на нови зони на влияние?!? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Антинатовец
преди 1 година
Кога Фашагите са били членки на Г 20 та този ще произнася реч? Нали са много велики защо просят оръжие от цял свят като Русия на никой не се кланя и не моли за такова.*** *** е зеленият гущер Сигнализирай за неуместен коментар