СЗО: Тази зима ще бъде борба за оцеляване за милиони украинци

"Стотици болници и здравни заведения вече не функционират пълноценно", поясни Ханс Клуге

21.11.2022 | 21:28 Редактор: Ирена Бакърджиева
СЗО: Тази зима ще бъде борба за оцеляване за милиони украинци

Световната здравна организация предупреди, че предстоящата зима ще бъде "животозастрашаваща" за милиони украинци след поредицата от опустошителни руски атаки срещу енергийната мрежа на страната.

"Просто казано, тази зима ще бъде борба за оцеляване", заяви пред репортери по време на посещението си в Киев Ханс Клуге, регионален директор за Европа в здравния орган на ООН.

"Тази зима ще бъде животозастрашаваща за милиони хора в Украйна. Повредите в енергийната инфраструктура на Украйна, причинени от многобройните ракетни удари, вече оказват влияние върху здравната система и здравето на хората", твърди той.

Той заяви, че от началото на руската инвазия през февруари СЗО е регистрирала повече от 700 нападения срещу здравни заведения в Украйна. Това е "явно нарушение" на международното хуманитарно право, подчерта Клуге, цитиран от БГНЕС.

"Продължаващите атаки срещу здравната и енергийната инфраструктура означават, че стотици болници и здравни заведения вече не функционират пълноценно", поясни той. "Очакваме още два-три милиона души да напуснат домовете си в търсене на топлина и безопасност", предупреди регионалният директор на СЗО за Европа.

Той обобщи, че украинците ще се сблъскат с уникални здравни предизвикателства, включително респираторни инфекции като Ковид-19, пневмония, грип и сериозния риск от дифтерия и морбили сред недостатъчно ваксинираното население.

Снимка: БГНЕС