Зад блясъка на Мондиал 2022: Загинали работници по стадионите, скъпа бира и скандали

Има твърдения за стотици загубили живота си на строежите, местните власти признават за 3 смъртни случая

20.11.2022 | 14:17 Редактор: Елеонора Танева

От днес светът е футбол за един месец. Световното първенство започва след броени часове в Катар. Началото ще бъде с двубоя между домакина и Еквадор на стадион "Ал Байт". За първи път световно първенство по футбол се провежда през декември, вместо през юни и юли, и то в Близкия изток.

Катар е най-малката страна домакин в историята на световните първенства по футбол. Това обаче се оказа без значение, защото повече от десетилетие Доха се подготвя за домакинството. Бяха направени дори метро, летище и пътища. 

Все пак мащабите оказаха своята роля - 64-те мача ще се изиграят едва на 8 стадиона - за последно толкова малко са били те на Световното в Бразилия през 1970 година. Мащабите създават проблеми и за част от запалянковците, които дори ще са в съседни държави и ще пътуват за мачовете от световното. 3 милиона са продадените билети за мачовете. 

Футболът беше изместен от скандалите около подготовката. В центъра на вниманието е отношението към чуждестранните работници, които бяха заети със строежа на стадионите и инфраструктурата. Има твърдения за стотици пострадали и загинали работници. Правителството обаче каза, че имало само 3 смъртни случая сред работници на строителните площадки на стадионите между 2014 г. и 2020 г. 

Притеснения има и как мюсюлманската страна ще се държи с феновете с различна сексуална ориентация. В деня преди турнира президентът на ФИФА обвини Запада в "лицемерие" заради Катар.

"Европейците трябва да се извиняват през следващите 3000 години за това, което направиха през последните 3000 години. Не критикувайте Катар, не критикувайте футболистите. Критикувайте ФИФА, мен ако искате, но оставете хората да се наслаждават на Световното първенство", заяви президентът на ФИФА, Джани Инфантино.

А феновете останаха разочаровани от още една новина - на стадионите няма да се продава бира. Това не засяга само привържениците, но и някои от спонсорите, които са сред основните източници на приходи за ФИФА. А извън стадионите половин литър бира ще струва 50 катарски риала или 13,29 евро. Ще могат да се купуват по максимум 4 бири. Заради ограниченията за алкохолните напитки всяка следваща халба може да струва дори 100 евро.

"Два дни преди старта на Световното те казват, че няма да продават бира. Бил съм на няколко световни първенства и това е първото, на което няма да се продава бира дори на стадиона. Мисля, че това е лошо, защото за мен, бирата и футболът вървят ръка за ръка", каза футболен фен.

Този турнир се очертава също и като най-скъпият - инвестициите от домакина се равняват на 220 милиарда долара. За сравнение - за Световното в Русия бяха похарчени едва 11,6 милиарда долара. Продължителността му пък ще е сред най-кратките.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС