Гутериш: Няма промени в зърненото споразумение, единствено го удължихме

Турция съобщи, че може да мели брашно и да го доставя безплатно на бедните страни

17.11.2022 | 20:51 Редактор: Петя Кръстева
Гутериш: Няма промени в зърненото споразумение, единствено го удължихме

"Няма никакви промени в съдържанието на "зърненото споразумение" - само в продължителността на действието му. След 4 месеца трябва отново да се договаря удължаване", обясни генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той обеща оглавяваната от него организация да положи всички необходими усилия за премахване на пречките пред износа на храни и торове от Русия.

"В Истанбул Турция, Украйна, Русия и ООН са постигнали съгласие за предоговарянето на черноморската зърнена инициатива. Също така ООН е напълно ангажирана с премахването на оставащите пречки пред износа на храни и торове от Руската федерация, за да се избегне продоволствена криза и следващата година. Истанбул стана център от съществено значение за тихата дипломация и изразявам дълбоката си благодарност към президента Ердоган и правителството на Турция за тяхната ангажираност", подчерта той, цитиран от БНР.

"Износът на над 11 милиона тона зърно през последните 4 месеца показа важността на сделката за световната продоволствена сигурност", заяви от своя страна Реджеп Ердоган. Държавният глава съобщи, че Турция може да приема руско зърно на своя територия, да го мели на брашно и да го доставя безплатно на най-бедните страни.

Ердоган обобщи, че след срещата в Анкара на директорите на ЦРУ и на руското външно разузнаване може да твърди, че засега нито една от воюващите страни няма намерение да използва ядрено оръжие.

Снимка: БГНЕС