Зеленски държи на своето - ракетата в Полша не е на Украйна, НАТО няма да рискува ескалация

Анализатори коментират, че президентът на Украйна се опасява да не спре военната помощ от Запада

17.11.2022 | 14:09 Редактор: Вяра Димова

След инцидента с падналата ракета, в Източна Полша, който взе две жертви, Зеленски обяви - Украйна няма нищо общо, ракетата не е тяхна. 

Пред украински журналисти президентът повтори твърдението, че ракетата, която уби двама души в Полша, е руска, и призова Варшава да включи  украински разследващи екипи в разследването на мястото на взрива.

"Нямам съмнение, че не е била наша ракета, а руска. Знам това от съобщения от украинската армия, на които няма как да не вярвам", заяви президентът на Украйна.

Според експерта по международна сигурност Димитър Гърдев въпросът с това откъде е дошла ракетата е приключен - тя е украинска и е за противовъздушна отбрана. 

"Имаме обективна оценка, че случката представлява инцидент, който обаче е следствие на ескалацията на войната от месец и половина. Русия отговаря с масирани ракетни удари, ако това продължи, не се изключват и други подобни инциденти. Това, което е необходимо, е държавите членки на НАТО да се придържат към трите основни принципа - възпиране на руската агресия, пълномащабна военна, икономическа и политическа помощ, усилване на Източния фланг", коментира експертът па международна сигурност Димитър Гърдев.

Бившият заместник-министър на вътрешните работи Милен Керемедчиев също смята, че каквото и да твърди Зеленски - няма реално нападение към страна членка на НАТО. 

"Усеща се забавяне в помощта към Украйна, Зеленски иска да привлече колкото може повече НАТО в конфликта. Алиансът участва с техническа помощ, но не можем да говорим за преднамерено действие, насочено към сигурността на страните членки", каза Милен Керемедчиев.

Той е категоричен - Алиансът няма да рискува да се стигна до ескалация на войната без пряка атака от страна на Русия.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Емил Стефанов
преди 1 година
През деветдесетте години бандеровците така свалиха самолет на сибирските авиолинии при военно учение и отказаха да поемат отговорност за действията си. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Сусо
преди 1 година
На тоа ептен не му вервам! Сигнализирай за неуместен коментар