Чия е смъртоносната ракета в Полша? Русия и Украйна с взаимни обвинения в провокация

Нямаме убедителни доказателства кой е изстрелял тази ракета, лаконичен беше полският президент Анджей Дуда

16.11.2022 | 13:37 Редактор: Елеонора Танева

Все още няма доказателства кой е изстрелял ракетата на територията на Полша, взела две жертви. НАТО, Съединените щати и Европа се опитват да установят фактите около тежкия инцидент в Източна Полша до границата с Украйна.

Единственото потвърдено е, че падналата ракета в малкото село Пшеводув е руско производство. Тя е поразила склад за зърно в следобедните часове и е убила двама души. Така на практика, девет месеца след началото на войната, първа страна член на НАТО е засегната директно от военните действия.

Варшава обаче излезе с предпазливи коментари. Полският президент Анджей Дуда определи случилото се като еднократен инцидент, с малка вероятност да се повтори.

"Нямаме убедителни доказателства в момента кой е изстрелял тази ракета. Най-вероятно е била руска, но всичко това все още се разследва", лаконичен бе Дуда.

Полша повиши бойната си готовност и заговори и за активирането на член 4 от Договора за НАТО. Той позволява на държавите членки да се консултират дали териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е страна от Алианса е застрашена. 

Американският президент Джо Байдън е информирал партньорите на Съединените щати в Г-7 и НАТО, че експлозията в Полша е причинена от украинска ракета за противовъздушна отбрана, която е била изстреляна от украинските сили срещу наближаваща руска ракета. Същата версия минути преди това лансира и руското Министерство на отбраната, което бележи необичайно единодушие между Вашингтон и Москва.

"Съединените щати и съюзниците им в НАТО ще разследват случая много подробно, преди да предприемат някакви действия. Предварителната информация показва, че ракетата не е изстреляна от Русия. Това показва траекторията ѝ, но предстои да изясним точно какво се е случило", коментира Байдън.

Темата беше обсъдена на спешна среща на световни лидери, участващи във форума на Г-20 в Бали. Тя е свикана от Байдън и е закрита. Лидерите определиха атаката като варварска и обещаха пълна подкрепа за Полша. 

Реакцията на Русия беше светкавична.

"Историята с украинския ракетен удар по полската ферма доказва, че чрез хибридната си война с Русия Западът увеличава вероятността от започването на световна война", заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

Министърът на външните работи на Украйна - Дмитро Кулеба, каза по-рано, че всяко твърдение, че Украйна е отговорна за смъртта на поляците, е руска "теория на конспирацията" и че всеки, който разширява посланието, разпространява "руска пропаганда". 

Украйна все още разполага с оръжия от бившия Съветски съюз и Русия, включително система за противовъздушна отбрана С-300. Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски определи падането на ракета на полска територия като "значителна ескалация на конфликта". 

"Отдавна предупреждавахме, че действията на Русия няма да се ограничат само до Украйна", беше първият коментар на Зеленски.

Повече от 90 руски ракети са били изстреляни срещу Украйна във вторник, съобщи Киев. Въпреки че военните казаха, че 77 са били свалени, някои от ракетите са ударили Лвов, недалеч от западната граница на Украйна с Полша.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русинова.


1
3 rate up comment rate down comment 1
Шут
преди 1 година
Още не е ясно кой е изстрелял, но Зеленски се перчи, че бил предупреждавал. Та това може да е негова провокация. Истината е, че напрежението трябва да спре, а не да се подклажда, ама Брюкселската акушерка щяла да подкрепя до когато трябва. Шут на тая прос'такела, дето харчи парите ни. У лево, при Хи'тлер. Сигнализирай за неуместен коментар