България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво е положението в Киев след руския залп и заплаха за НАТО ли е ударът по Полша?

"Има поне една възрастна жена, която е загинала в жилищната сграда", каза доц. Даниел Бенатов

16.11.2022 | 07:45 Редактор: Петя Кръстева

Две жилищни сгради в центъра на Киев бяха ударени от Русия. Атаки е имало още срещу Харков, Житомир и Лвов. На места няма ток. Две руски ракети паднаха в Полша и убиха двама души. Страната повиши бойната си готовност. За първи път руско оръжие нанася поражения в страна член на НАТО.

"Ситуацията в Киев в момента е спокойна. Има ток, интернет и мобилна връзка. Тревогата през вчерашния ден вървеше повече от 5 часа. Има поне една възрастна жена, която е загинала в жилищната сграда. Странно е, че руският канал в Telegram писа, че е атакувана сграда на генералния щаб на украинската армия, а тя всъщност е доста далеч от ударения жилищен район. Руснаците пишат още, че в жилищния блок е падналата украинска ракета на противовъздушната отбрана. Според украински експерти обаче ракетата е руска", предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Киев доц. Даниел Бенатов. 

По думите му случаят с руските ракети в Полша е голяма заплаха за НАТО. 

"Експерти смятат, че това е специален тест не само към Полша, но и към САЩ - изцяло към Блока", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Доц. Бенатов поясни, че в Житомир токът е спрял напълно, в Киев електроснадбдяването е възстановено бързо, а във Лвов - близо до Полша, е имало проблеми с тока и отоплението. 

Гледайте целия разговор във видеото.