Какво предвиждат Член 4 и Член 5 на НАТО - подготвя ли се ответен удар?

От създаването на Алианса член 5 е активиран само веднъж - след атаките на 11 септември

16.11.2022 | 10:39 Редактор: Петя Кръстева
Какво предвиждат Член 4 и Член 5 на НАТО - подготвя ли се ответен удар?

НАТО е изправен пред някои трудни решения, след като Полша, че руска ракета е паднала върху село на около 6 километра от границата, убивайки двама души.

Всяка стъпка на военния съюз би изисквала внимателна проверка на фактите и балансиране на колективното желание да не ескалира напрежението. Полският президент Анджей Дуда изрази предпазливост, като каза, че не е ясно кой е изстрелял ракетата. Президентът на САЩ Джо Байдън каза по-късно, че е малко вероятно ракетата да е изстреляна от Русия.

Вариантите варират от очакваното - официално обсъждане със съюзниците, до нещо, което никой дори не предполага - позоваване на член 5, което е правено само веднъж - след терористичните атаки в САЩ от 11 септември 2001 г.

Съгласно член 4 - членовете на НАТО могат да повдигат всеки проблем, свързан с териториалната цялост, политическата независимост или националната сигурност, който да бъде обсъден между представители на държавите членки преди да предприеме каквото и да е действие.

Латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс каза пред Bloomberg TV, че страната му ще подкрепи Полша в тази стъпка, добавяйки, че Алиансът трябва да проведе сериозна дискусия относно своите системи за противовъздушна отбрана. 

След като член 4 бъде задействан и въпросът бъде обсъден между съюзниците, това може потенциално да доведе до съвместно решение или действие от името на НАТО. Тази стъпка се е случвала няколко пъти в историята на Алианса, най-често произтичаща от искания, отправени от Турция. През 2012 г. НАТО удовлетвори искането на Турция за разполагане на ракети Patriot след срещи със съюзниците по член 4 за обсъждане на сирийската военна дейност на нейната граница. Последният път, когато член 4 беше използван беше през февруари от група източни държави членки, след като Русия нахлу в Украйна.

Член 5 е крайъгълният камък на Алианса и закрепва принципа на НАТО за колективна отбрана - атака срещу един член е атака срещу всички. Той трябва да бъде повдигнат от държава членка, която твърди, че е под пряка атака - оценка, която след това трябва да бъде единодушно одобрена от всички съюзници, за да се позове на член 5.

Веднъж официално обявен, всички членове помагат на атакувания съюзник, включително с въоръжени сили, припомня bloombergtv.bg

От създаването си след Втората световна война този инструмент е използван само веднъж: преди 21 години, когато НАТО излезе с изявление, че САЩ ще имат подкрепата на съюзниците от НАТО, ако предприемат военни действия срещу онези, които смятат за отговорни за атаките срещу Световния търговски център и Пентагона.

Снимка: БГНЕС