Полша след ракетния удар: Спокойни сме, нямаме убедителни доказателства

Двама души загинаха при експлозията в село Пшеводув

16.11.2022 | 07:56 Редактор: Искра Ангелова
Полша след ракетния удар: Спокойни сме, нямаме убедителни доказателства

Полша не разполага с убедителни доказателства за това кой е изстрелял ракетата, която предизвика експлозия в село близо до границата с Украйна, заяви пред журналисти президентът на Полша Анджей Дуда, цитиран от агенция Ройтерс.

Дуда добави, че Полша остава спокойна пред лицето на това, което той определи като "еднократен" инцидент.

Двама души загинаха при експлозията в село Пшеводув, на около 6 км от границата с Украйна, съобщи полската противопожарна служба. Според полски медии ракетният удар е поразил съоръжение за сушене на зърно.

"В момента не разполагаме с убедителни доказателства кой е изстрелял тази ракета... най-вероятно е била руско производство, но всичко това все още се разследва", каза Анджей Дуда пред журналисти.

По-рано полското външно министерство заяви, че ракета руско производство е паднала в селото. Президентът каза, че е много вероятно Полша да поиска консултации по член 4 от договора за НАТО, съобщава БТА.

"Нашият посланик ще присъства на срещата на Северноатлантическия съвет в централата на НАТО. Много вероятно е посланикът да поиска активиране на чл. 4, или съюзнически консултации", каза полският президент.

Преди тези изявления на Дуда министър-председателят Матеуш Моравецки каза, че Полша ще засили наблюдението на въздушното си пространство след инцидента.

"Решихме да повишим бойната готовност на избрани части на полските въоръжени сили, с особен акцент върху наблюдението на въздушното пространство", каза Моравецки.

Снимка: БГНЕС