Байдън оправда Русия за ракетата в Полша пред лидерите на страните от Г-20

Американският президент се позова на траекторията на движението ѝ

16.11.2022 | 06:44 Редактор: Тодор Петров
Байдън оправда Русия за ракетата в Полша пред лидерите на страните от Г-20

Полша постави войските си в повишена бойна готовност след експлозията от паднала ракета, при която загинаха двама души в село в близост до границата с Украйна. Говорител на правителството поясни, че нареждането се отнася за някои военни бойни части и бойната готовност на подразделенията на униформените служби. 

В рамките на целия вчерашен ден Русия извършваше масирани удари срещу различни градове на Украйна. Москва отрича да е отговорна за инцидента в Полша и го определи като украинска провокация.

Полша обяви, че обмисля дали има основания за стартиране на процедурите, произтичащи от член 4 на Североатлантическия договор. Това може да стане на насрочената по-късно днес среща на НАТО.

А след спешна среща на световните лидери, участващи във форума на Г-20 в Бали, американският президент Джо Байдън заяви, че има предварителна информация, която противоречи на твърдението, че ракетата е изстреляна от Русия. 

Пред журналисти той каза, че е малко вероятно ракетата да е изстреляна от Русия, като се позова на траекторията на движението ѝ. САЩ и съюзниците им в НАТО ще разследват случилото се подробно, преди да предприемат някакви действия, заяви още американският президент.

Снимка: БГНЕС