Зеленски към лидерите на Г-20: Сред вас има терористична държава, реагирайте бързо

Полша заяви, че няма ясни доказателства за това кой е изстрелял ракетата

16.11.2022 | 10:56 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски към лидерите на Г-20: Сред вас има терористична държава, реагирайте бързо

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред лидерите на Г-20, че сред тях има "терористична държава", като обвини Русия за ракетния удар по Полша, при който загинаха двама души.

Говорейки чрез видеовръзка, Зеленски нарече удара "истинското изявление на Русия за срещата на върха на Г-20", според копие на речта му, видяно от АФП.

Полша заяви, че няма ясни доказателства за това кой е изстрелял ракетата, а президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е "малко вероятно" тя да е била изстреляна от Русия, която отрича да е замесена. Зеленски обаче побърза да посочи с пръст Русия, която във вторник предприе вълна от атаки в цяла Украйна, оставяйки милиони домакинства без ток.

Днес той се обърна към срещата на върха на Г-20 за втори път, но няколко лидери вече бяха отпътували от индонезийския остров Бали, който е домакин на срещата. Сред тях беше и руският външен министър Сергей Лавров, който отлетя във вторник вечерта. Тези, които останаха, чуха Зеленски да говори на срещата на върха: "Сред вас има терористична държава и ние се защитаваме от нея. Това е реалността."

Зеленски, който във вторник говори чрез видеовръзка с лидерите, за да призове за прекратяване на войната, призова за "бърза реакция" на удара в Полша, предава БГНЕС.

Но съюзниците му действат предпазливо, като Байдън заяви, че всяка реакция ще дойде едва след разследване: "Ще се уверим, че сме разбрали какво точно се е случило и след това колективно ще определим следващата си стъпка."

Снимка: БГНЕС