Столтенберг: Целта на Путин е да остави Украйна на студено и тъмно тази зима

"Не бива да допускаме грешката да подценяваме Русия", заяви Столтенберг

14.11.2022 | 18:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Столтенберг: Целта на Путин е да остави Украйна на студено и тъмно тази зима

"Украйна е изправена пред трудни месеци, а военният потенциал на Русия не бива да се подценява", заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Столтенберг похвали "невероятната смелост" на украинските сили след изтеглянето на Русия от стратегическия южен град Херсон и призова за продължаване на международната подкрепа за Киев.

"Следващите месеци ще бъдат трудни. Целта на Путин е да остави Украйна на студено и тъмно тази зима", заяви той на пресконференция в Хага след среща с министрите на външните работи и на отбраната на Нидерландия.

"Не бива да допускаме грешката да подценяваме Русия", заяви Столтенберг, като подчерта, че силите на Москва "запазват значителни възможности, както и голям брой войници". "Русия е демонстрирала готовност да понесе значителни загуби", добави той.

Изтеглянето на Москва от Херсон "демонстрира невероятната смелост на украинските въоръжени сили, но също така показа нашата постоянна подкрепа за Украйна", каза още Столтенберг.

Повторното превземане на града от украинските войски е последният от поредицата неуспехи за Кремъл след нахлуването в Украйна на 24 февруари с надеждата да постигне светкавично превземане на властта и да свали правителството за броени дни.

Но руските сили не успяха да превземат столицата Киев и оттогава са изтласкани от големи части от територията в южната и източната част на страната.

Днес украинският президент Володимир Зеленски посети новоосвободения град. В неделя той заяви, че са открити доказателства за стотици нови "военни престъпления", извършени от руските окупатори.

Столтенберг заяви, че руските сили са проявили "изключителна жестокост".

"Всички вие видяхте ужасяващите сцени от освободените територии и безразборните атаки срещу цивилни граждани и критична инфраструктура", каза Столтенберг пред репортери. Не е ясно дали той е споменал конкретно Херсон.

Град Херсон беше първият голям административен център, който падна в ръцете на руските сили, и единствената регионална столица, над която войските на Москва установиха контрол.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира посещението на Зеленски в Херсон, но настоя: "Тази територия е част от Руската федерация", информира БГНЕС.

Столтенберг се срещна с нидерландския външен министър Вопке Хьокстра и министъра на отбраната Кайса Олонгрен, за да обсъдят приноса на Нидерландия в НАТО и войната в Украйна.

"Сега, с освобождаването на Херсон, всички ние виждаме, че украинската стратегия работи", заяви Олонгрен. "Но зимата наближава... и ние трябва да запазим курса. Ако Русия спре да воюва утре, вече няма да има война. Ако Украйна спре да воюва, няма да има повече Украйна", добави тя.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 1 година
Това си е фашизъм. Да казваш на черното бяло когато гледаш с лупи. *** е имало и ще има докато ги търпим Сигнализирай за неуместен коментар