След изборите в САЩ: Може да се окаже, че Байдън е излъгал избирателите

Републиканците са на път да си осигурят мнозинство в Камарата на представителите

09.11.2022 | 19:09 Редактор: Елеонора Танева
След изборите в САЩ: Може да се окаже, че Байдън е излъгал избирателите

Републиканците са на път да си осигурят мнозинство в Камарата на представителите. Демократите засега удържат Сената.

Макар и да не е "червената вълна", която очакваха, Републиканците най-вероятно ще спечелят контрол над долната камара на Конгреса - Камарата на представителите.

Изборната карта в момента показва - републиканците печелят 199 места, а демократите - с 25 по-малко. Контрол над Камарата на представителите дава голяма власт на републиканците, които ще могат да блокират ключови закони за бюджета и тавана на дълга. Например - през 2011 година Камарата на представителите, в която имаха мнозинство републиканците, принуди президента Барак Обама да съкрати държавните разходи с 2,1 трилиона долара, преди да му гласува вдигане на тавана на дълга. 

Що се отнася до надпреварата за Сената за момента Републиканците и Демократите са наравно с по 48 сенаторски места, като за мнозинство са нужни 51 места.

Макар и допреди изборите двете партии да имаха по 50 сенатори, правото на вицепрезидента Камала Харис да гласува при равенство поставяше контрола над горната камара на Конгреса в ръцете на Демократите. Прогнозните резултати към този момент предвиждат това съотношение да се запази, но все още се очакват резултатите в четири ключови щата - Невада, Уисконсин, Аризона и Джорджия. Най-оспорвана е именно битката за Джорджия, където разликата между кандидатите на републиканците и демократите е под 1%. 

Ако републиканците все пак спечелят и Сената, за президента Байдън ще стане на практика невъзможно да изпълни предизборните си обещания, сред които да федерализира правото на жените да правят аборт. 

Снимка: БГНЕС