Републиканците изпреварват демократите, но не се оправдаха очакванията за "червена вълна"

Демократът Джон Фетърман спечели ключовата надпревара в Пенсилвания

09.11.2022 | 14:00 Редактор: Вяра Димова

Първи резултати от междинните избори в Съединените щати - републиканците повеждат убедително в Камарата на представителите, където имат 192 избрани, за разлика от демократите, които според резултатите до момента имат с 30 места по-малко. 

Изключително оспорвана остава битката за Сената. Разликата там е с едно място, но в полза на демократите. Очакванията за "червена вълна" в полза на републиканците не се оправдаха, а най-голямата изненада дойде от битката за Пенсилвания. 

Демократът Джон Фетърман спечели ключовата надпревара в Пенсилвания, с което постави под въпрос така чаканото от републиканците "червено цунами" на междинните избори за Конгрес. Малцина прогнозираха победата на демократите в Пенсилвания. Месеци наред кандидатът на Републиканската партия Мехмет Оз - телевизионна знаменитост и сърдечен хирург, печелеше пред Фетърман, особено след като Фетърман получи инсулт в началото на кампанията. Демократът имаше проблеми с общуването и не се представи никак добре в телевизионния дебат между двамата кандидати. И въпреки това победи. 

"Гордея се с кампанията, която проведохме. Посвещавам я на всеки, който някога е бил повален и след това се е изправил! Вашата борба беше и моя борба", заяви сенаторът от Пенсилвания Джон Фетърман.

Успехът е ключов за демократите и напук на очакванията за "червена вълна" те засега увеличават преднината си в Сената. Републиканците трябва да спечелят поне две места, за да обърнат резултата.

Вижте повече в репортажа Здравко Черкезов.

Снимка bloomberg.com