България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво се случва в САЩ? Републиканците повеждат в Камарата на представителите

"Тръмп каза вече, че ще се кандидатира за президент" , заяви журналистът Христофор Караджов

09.11.2022 | 08:06 Редактор: Ваня Кузманова

Републиканците повеждат в Камарата на представителите, където имат 137 избрани, за разлика от демократите, които, според резултатите до момента, имат с 60 места по-малко. Изключително оспорвана остава битката за Сената.

"Към настоящия момент, когато секциите в САЩ вече са затворени, резултатите са горе-долу равностойни. Нямаме републикански превес, но им трябва много малко, за да получат мнозинство от Камарата на представителите. В момента има почти равенство и в 1/3 от Сената, и 435 места в Долната камара на конгреса. След няколко часа ще разберем дали републиканците са успели да преодолеят тези 11 места", обясни живеещият в САЩ журналистът Христофор Караджов за "България сутрин". 

"Избирателната активност е доста сходна с президентските избори. Тя зависи от избирателния район, но тя е някъде от 40-60%. На някои места, където има по-оспорвани надпревари, активността беше по-висока. Имаше няколко губернаторски надпревари, които вече са решени. В частност в Калифорния губернаторът Гавин Нюсъм спечели втори мандат. В Тексас кандидатът спечели трети мандат. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис спечели преизбирането си. ", каза той.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, ако Байдън загуби мнозинството в Камарата на представителите, това ще направи трудно за него прокарването на законодателни инициативи.

"Ако в Сената нещата останат равностойни, няма да има промяна. Тръмп каза вече, че ще се кандидатира за президент. Това не е изненада. Той все още е популярен сред републиканците, но има много други, които също искат да се кандидатират за президент", заключи Караджов.

Гледайте целия разговор във видеото.