Г-20 в Индонезия: Ще се срещнат ли Путин и Зеленски?

Според анализатори руският президент не би участвал

08.11.2022 | 16:58 Редактор: Вяра Димова
Г-20 в Индонезия: Ще се срещнат ли Путин и Зеленски?

Ще има ли среща на президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Володимир Зеленски е една от най-коментираните теми за предстоящата среща на Г-20 в Индонезия. Вариантите са няколко - или и двамата да са онлайн, или и двамата да са на живо, или единият от тях да е на място на о. Бали, а другият - онлайн.

Говорителят на украинския президент Серхей Никифоров коментира пред УНИАН, че Зеленски със сигурност ще участва на Г-20, но в какъв формат все още няма яснота. Още когато получи поканата за участие във форума, Зеленски коментира, че би участвал лично, но ако военните действия в страната му продължават, не би напуснал Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни пред ТАСС, че до края на тази седмица ще стане ясно дали Путин ще участва и как точно.

Медийни публикации сочат, че САЩ настояват Володимир Зеленски да отиде на срещата, ако и руският президент е там. Във Вашингтон се надяват двамата да успеят да се разберат и да бъде сложен краят на войната в Украйна. Но украинският държавен глава е категоричен, че не би разговарял с руския си колега - след подписването на указа за анексирането на четирите окупирани украински провинции и Върховната Рада на Украйна парафира това решение на Зеленски.

В Украйна са готови на преговори, но имат условия - Русия да изтегли своите войски извън границите на Украйна (от 1991 година), а разговорите да се водят относно изплащане на репарации и как двете съседни държави ще продължат да живеят заедно. В интервю за Corriere della Sera Володимир Зеленски разказа, че в годините преди пълномащабната война "стотици пъти" е опитвал да разговаря с представител на Москва, но не е получил отговор. На сегашните коментари, че Кремъл иска мирни преговори, украинският президент коментира, че с "оръжие в ръка" се поставят ултиматуми, а не се водят преговори.

Анализатори смятат, че Владимир Путин не би участвал лично в Индонезия, за да не се сблъска с изолация от страна на другите световни лидери.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Защо ще допускат Зеленски до участие? Какво общо има с Г-20? Сигнализирай за неуместен коментар