Прекомерното пиене сред полякините влияе на ниската раждаемост в страната?

"Няма да видим нито едно бебе, ако момичетата продължават да пият по същия начин, докато станат на 25", смята полски политик

06.11.2022 | 21:05 Редактор: Ирена Бакърджиева
Прекомерното пиене сред полякините влияе на ниската раждаемост в страната?

Влиятелният полски политик Ярослав Качински предизвика нова полемика в страната, като направи връзка между прекомерното пиене сред младите жени и ниската раждаемост в страната, предава Bloomberg.

Качински, който е лидер на управляващата партия "Право и справедливост", заяви това на среща с избиратели късно в събота в Елк, Североизточна Полша.

Това е поредната словесна атака в последно време на Качински срещу най-различни мишени – от полската опозиция до транссексуалната общност и Германия. Той обикаля малките градове, за да засили подкрепата за партията си преди парламентарните избори през октомври догодина.

"Няма да видим нито едно бебе, ако момичетата, младите жени продължават да пият по същия начин, докато станат на 25", каза 73-годишният Качински, който никога не се е женил и няма деца. Думите му предизвикаха смях сред зрителите.

"Най-малко деца в Полша има във Варшава, така че това не е само икономически въпрос, а и въпрос на определено отношение на хората, особено на жените", добави той.

Раждаемостта в Полша е под средното равнище в ЕС и миналата година страната отчете най-резкия спад на населението си от Втората световна война. В същото време данните показаха, че повечето деца сега се раждат от жени в големите градове и околностите им.

"Право и справедливост" дойде на власт през 2015 г., отчасти благодарение на обещанието си за щедри премии за деца в по-големите семейства. Оттогава Полша наложи почти пълна забрана на абортите, като предизвика за месеци наред уличи протести и осъждане от членове на Европейския парламент, пише investor.bg.

Стремежът на партията към трети пореден мандат изглежда несигурен заради задълбочаващата се криза с издръжката за живот в страната.

Снимка: Pixabay