България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Токсиколог за drug тестовете: Лекарства за грип могат да дадат фалшива реакция за метамфетамин

"Марихуаната може да бъде открита до 4 дни след консумация", каза токсикологът д-р Петко Загорчев

19.10.2022 | 08:33 Редактор: Петя Кръстева

Първи положителни проби за наркотици отчетоха при полицаите. МВР започна проверка във ведомството след зачестилите случаи, при които служители на реда шофират след употреба на алкохол или наркотици. Полицаите в момента се тестват с полеви тестове.

"Под групата на наркотици и алкохол трябва да поставим няколко хиляди вещества. Приемът на алкохол има строги биохимични вериги на метаболизиране и не може да бъде прикрит нито с прием на лекарства, нито с изплакване на устата. Можем точно да изчислим, според наличната концентрация в кръвта, кога, колко и какъв точно концентрат е приет. Наличието на псевдоефедрин в част от медикаментите за грип и простуда могат да дадат фалшиви реакции за метамфетамин. Първо се прави тест с лентичките на "drug теста", взимат се кръв и урина, които точно могат да ни покажат дали лицето е приело съответният наркотик", заяви токсикологът д-р Петко Загорчев в ефира на "България сутрин". 

По думите му кокаинът метаболизира за няколко минути, амфетамините пък могат да престоят в кръвта 4-6 часа.

"Чувствителността на "drug теста" е много по-голяма. Те може да бъдат намерени в кръвта, но все пак ще ги открием като метаболити в урината", поясни той.

Д-р Загорчев подчерта пред Bulgaria ON AIR, че често наличието на метаболитите в урината по закон е приемано като доказателство за прием на наркотици. 

"Трябва да бъдем изключително внимателни с препарати като бензодиазепимите, тъй като те могат да позитивират "drug теста". Марихуаната може да бъде открита с полеви тестове на урината до 4 дни след консумацията", констатира токсикологът.

Д-р Загорчев обобщи, че употребата на наркотици не може да бъде прикрита със взимането на определен медикамент.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК