Полицаи "изгърмяха" с положителни проби за дрога. Синдикат: Тестовете не са надеждни

Същите тестове се ползват при проверки на шофьорите на пътя

18.10.2022 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

Дни след като беше обявено, че и полицаите ще бъдат проверявани за алкохол и наркотици, излязоха и първите положителни резултати. Според синдикатите в МВР тестовете реагират и на определени лекарства. 

Това са същите тестове, обаче, с които се проверяват и всички шофьори при редовните проверки на пътя. Според специалисти основен проблем е неспазването на закона, а за рокади в структурите на министерството ще са нужни години.

"Тези тестове, които се правя са първоначални полеви тестове, определени с министъра на вътрешните работи. Те се използват през годините при контрол на превозните средства по пътищата. Има лекарства със субстанции, които подобни тестове ги отчитат като положителни. После, при взимане на кръвна проба, тестът става отрицателен", каза зам.-председателят на УС на СФСМВР - Генади Тенев.

Преди началото на смяната или на работния ден, те би трябвало да са се срещнали със своите преки ръководители. Ако в този контакт не може да се установи неадекватно състояние на човек, никой не трябва да се явява в такова състояние на работното си място", заяви адвокат явор Нотев.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК