"Мястото на Бог е във властта": Религиозната десница в САЩ набира огромна популярност

Тръмп: Обичаме всички ви и ще си върнем страната

05.11.2022 | 19:30 Редактор: Тодор Петров

Междинните избори в Съединените щати изкарват наяве политическия възход на нова религиозна десница. Все повече пастори и политици, включително Доналд Тръмп, оспорват концепцията за разделяне на църква и държава.

В дълбоко разделена Америка религиозната десница набира все по-голяма популярност. Кадрите не са от църковна служба, а от митинг на Републиканската партия в Пенсилвания. Хиляди американци са там, защото вярват, че християнските им ценности са под заплаха и че мястото на Бог е във властта. 

Много от тях все още не са преглътнали загубата на Доналд Тръмп на президентските избори преди две години. Самият Тръмп се обади по телефона, докато синът му беше на сцената. 

"Обичаме всички ви и ще си върнем страната, защото тя никога не е била в толкова лошо състояние", настоя Тръмп.

Възходът на религиозната десница в Щатите е наричан от някои "християнски национализъм" - убеждението, че Америка е основана като християнска нация и трябва да остане такава. 

Грек Лок е един от многото пастори, участвали в щурма на Капитолия. Той има милиони последователи онлайн и проповядва пред стотици хора всяка седмица. В политическите си възгледи Лок вплита апокалиптичен мироглед, подплатен с конспиративни теории. 

"Още не сте видели какво е Възкресение. Вие, мразещи Бога комунисти, ще разберете какво е Възкресение, защото ние не играем по вашите правила", заплашва той.

Но много християни не са съгласни с неговото тълкование на библията. 

"Опасението ми по отношение на религиозната десница е, че тя вреди на репутацията на Църквата. Имам приятели пастори, които понеже са се изказвали срещу религиозната десница или срещу Тръмп, са били помолени да напуснат църквата си", сподели пасторът Кевин Ригс.

Религиозната десница е напът да тласне Републикаснаката патия още по-вдясно – процес, започнат от Тръмп през 2016 година. Дали това ще се случи, ще стане ясно след междинните избори на 8 ноември.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 1 година
Ужасна работа! Сега с християнски фанатизъм и екстремизъм ли ще трябва да се борим? Имам опит с едни такива, които искаха да ме линчуват, за това че не съм се явил в църквата, когато всички са били там. Като им казах, че предпочитам да общувам с Бог директно, направо превъртяха. Сигнализирай за неуместен коментар