57% от британците съжаляват за излизането от Европейския съюз

Никоя от големите партии не планира референдум за връщане в ЕС

03.11.2022 | 07:53 Редактор: Елеонора Танева
57% от британците съжаляват за излизането от Европейския съюз

43% от британците смятат, че излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз е било добро решение, докато 57% смятат, че е било грешка. Това показва последно социологическо проучване, цитирано от Euronews.

Данните показват значителна промяна в сравнение с резултатите от 2016 г., когато почти 52% от британските избиратели гласуваха за напускане на ЕС, предизвиквайки шокова вълна в целия свят.

"Днес Brexit вероятно е на най-ниското си ниво на популярност от юни 2016 г. насам", заяви председател на Британския съвет за социологически проучвания Джон Къртис.

Той отбеляза, че проевропейската тенденция е станала по-забележима след есента на 2021 г., когато недостигът на около 100 000 шофьори на камиони остави много британски компании и потребители в невъзможност да купуват вносни стоки.

Нито една от големите политически партии в Обединеното кралство обаче не планира да насърчава или да иска провеждането на нов референдум, защото страната все още се опитва да определи своята идентичност след Brexit, пише БГНЕС.

Къртис отбеляза, че лявата Лейбъристка партия, ръководена от Киър Стармър, не изглежда готова да поднови дебата за членството в ЕС или общия пазар, защото се опасява, че този въпрос ще отблъсне ключови избиратели.

Снимка: БГНЕС