Търговската политика във Великобритания страда след Brexit

В Обединеното кралство се води дебат относно стоманодобивната индустрия и спазването на правилата

03.07.2022 | 09:05 Редактор: Ваня Кузманова
Търговската политика във Великобритания страда след Brexit

В Обединеното кралство се води изключително объркващ дебат относно стоманодобивната индустрия и спазването на правилата, пише Хелън Томас за Financial Times.

Това отчасти се дължи на факта, че при моралното блато, в което се намира Даунинг стрийт, се говори, че именно митата върху стоманата са довели до оставката на съветника по етика на Борис Джонсън, лорд Кристофър Гайд. Той каза, че това е само един пример за по-широкото пренебрегване на международното право.

И това е отчасти защото подходът на правителството както към търговията, така и към стоманодобивната индустрия се преосмисля по политически причини.

След като администрацията на Тръмп наложи 25-процентни мита върху стоманата през 2018 г., ЕС предприе стъпки, за да попречи на металите, които се пренасочват от САЩ, да залеят Европа. След Brexit нов субект - Органът за защита на търговията (TRA) - беше натоварен с разглеждането на тези предпазни мерки с цел да провери дали са подходящи за "пиратската", обичаща свободната търговия глобална Великобритания.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК