Зеленски: Русия унищожи 40% от енергийната структура на Украйна

Държавният глава призова ЕК да координира привличането на помощ от държавите от ЕС

01.11.2022 | 20:17 Редактор: Петя Кръстева
Зеленски: Русия унищожи 40% от енергийната структура на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обсъди възстановяването на украинската енергийна инфраструктура и стабилизирането на работата на енергийната мрежа на Украйна след руските ракетни удари с еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон в Киев, предаде Укринформ.

Зеленски отбеляза  ролята на Симсон за присъединяването на Украйна към европейската енергийна мрежа ENTSO-E. Държавният глава напомни, че след присъединяването си към нея Украйна е започнала да изнася електроенергия в Европа и може да стане един от гарантите за стабилността на енергийната система на ЕС, съобщи БТА.

"За съжаление, заради ударите с ракети и дронове-камикадзе от страна на Русия срещу нашата енергийна система, прекъснахме този процес. Уверен съм, че ще възстановим всичко и в по-спокоен момент, когато се стабилизира положението с нашата енергийна система, ще продължим износа на електроенергия в Европа", отбеляза украинският президент.

Той информира еврокомисаря за последиците от руските удари, които по думите му, сериозно са повредили вече близо 40% от цялата енергийна инфраструктура на Украйна, включително украински ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове.

Зеленски подробно разказа на еврокомисар Симсон за необходимостта от възстановяване на енергийната инфраструктура и призова Европейската комисия да играе координираща роля в при привличането на помощ от страна на държавите членки на ЕС.

Снимка: БГНЕС