ЕС ще подпомогне енергийния сектор на Украйна след въздушните атаки

Украинската инфраструктура е под целенасочена атака от страна на Русия

01.11.2022 | 18:18 Редактор: Петя Кръстева
ЕС ще подпомогне енергийния сектор на Украйна след въздушните атаки

Европейският съюз проучва начини за увеличаване на помощта за енергийния сектор на Украйна, който пострада след седмици на руски въздушни ракетни атаки, заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон по време на посещение в Киев, предаде Ройтерс.

"Днес съм в Киев, за да помогна за увеличаване на подкрепата за украинския енергиен сектор. Свидетел съм от първа ръка на мащаба на разрушенията в Украйна и полагаме всички усилия да увеличим финансовата, техническата и практическата помощ", написа тя в Twitter.

"Украинската енергийна инфраструктура е под целенасочена атака от страна на Русия – жестока и нечовешка тактика за причиняване на човешки страдания с наближаването на зимата", написа още Симсон и прикани всички държави членки, европейски институции и техните съюзници, както и частни донори да увеличат подкрепата си за Украйна.

Еврокомисарят пътува до Киев след седмици на руски ракетни атаки, насочени към украинската гражданска инфраструктура и по-специално към електроцентрали.

Симсон планира да се срещне с украинските власти и енергийни компании, за да обсъди как ЕС, международните партньори и частният сектор могат да помогнат. Тя ще дискутира и ситуацията в окупираната от Русия атомна електроцентрала "Запорожие", сигурността на доставките и бъдещата реконструкция на енергийната система, съобщи БНР.

Снимка: БГНЕС