Пшеницата и царевицата поскъпнаха след оттеглянето на Русия от сделката

Експерти предупредиха, че това ще удари по-бедните нации

31.10.2022 | 11:52 Редактор: Ваня Кузманова
Пшеницата и царевицата поскъпнаха след оттеглянето на Русия от сделката

Фючърсите на пшеницата и царевицата, търгувани на стоковата борса в Чикаго (Chicago Board of Trade), скочиха в понеделник след новината през уикенда за оттеглянето на Русия от сделката, която позволи износа от украински пристанища на милиони тонове зърно през Черно море.

Най-търгуваните фючърси договори на пшеницата на Chicago Board of Trade поскъпват към 11:00 часа българско време в понеделник с близо 6% до 8,79 долара за бушел (един бушел е равен на 27,2155 кг), като по-рано през деня за кратко удариха двуседмичен ценови връх от 8,93 долара за бушел.

Фючърсите на пшеницата достигнаха рекордна цена от 13,64 долара за бушел през март - в началото на руската военна инвазия в Украйна, след което се понижа през август към 7,75 долара за бушел.

Фючърсите на царевицата пък се повишават с 2,7% към 7 долара за бушел (един бушел се равнява на 25,4012 кг).

Експерти предупредиха, че оттеглянето на Русия от сделката ще удари по-бедните нации, като Международният спасителен комитет каза, че това ще има "катастрофални последици" за хранителните доставки, посочва "Файненшъл таймс".

В събота Кремъл спря участието си в подкрепеното от ООН споразумение с Киев, като обвини за това си решение атака през уикенда срещу кораби в пристанище на територия, анексирана от Украйна през 2014 г., аргументация, която от Киев нарекоха "фалшив претекст".

Съгласно досегашната сделка Москва гарантираше безопасно преминаване на товарни кораби, превозващи зърно, от блокираните от началото на руската военна инвазия черноморски пристанища на Украйна, информира БНР. 

Украинските власти съобщиха, че 218 кораба са били незабавно засегнати от това решение на Русия. От тях 95 вече бяха напуснали пристанищата си, 101 чакаха да съберат зърно и 22 бяха натоварени и чакаха да отплават.

Съобщението на Кремъл изненада търговци на зърно и анализатори, които, макар да се съмняваха, че сделката щеше да издържи след крайния срок в средата на ноември, не очакваха внезапно ѝ прекратяване.

Междувременно министърът на инфраструктурата на Украйна - Александър Кубраков заяви, че в понеделник дванадесет кораба все пак са напуснали украинските пристанища в рамките на Черноморската зърнена инициатива.

Снимка: Pixabay