Русия: Дроновете, атакували Севастопол, са били на борда на корабите с украинско зърно

В споразумението бяха включени три украински пристанища - Одеса, Южний и Черноморск

31.10.2022 | 08:00 Редактор: Петя Кръстева
Русия: Дроновете, атакували Севастопол, са били на борда на корабите с украинско зърно

Русия смята, че поне един от дроновете, участващи в атаката срещу пристанището в Севастопол, е дошъл от кораб, който участва в програмата за износа на украинско зърно. Руската страна не дава никакви доказателства за това свое твърдение.

Вероятно с този мотив Москва иска да обясни защо се отказа от сделката за износа на украинско зърно. Водните дронове, които са били насочени към пристанището, пък са били пуснати от пристанището в Одеса, което се използва в програмата за износ на зърно. Пристанището се намира на повече от 300 километра от Севастопол, разположен на анексирания от руска страна през 2014 година полуостров Крим.

Износът на украинско зърно се извършва под условията на подписано в края на юли споразумение, чиито гаранти за изпълнение са ООН и Турция. Спрямо записаното в документа всеки кораб, който влиза и излиза от зоната, се проверява щателно от комисия, в която участват представители на Русия и Украйна, както и на гарантите по сделката.

В споразумението са включени три украински пристанища - Одеса, Южний и Черноморск. Източник на Bloomberg от турска страна коментира, че корабите се проверяват, включително и днес (30 октомври). На 29 октомври по трасето са преминали 9 кораба, а още 10 са в региона, изчаквайки на входа или изхода на украинските пристанища. Анкара е започнала разговори с руската страна, за да възобнови работата на споразумението, твърди още агенцията. Вероятно те ще продължат и в понеделник (31 октомври).

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка:  БГНЕС