Германците масово изграждат частни бункери, застраховат се срещу ядрен удар

51% от жителите се притесняват, че войната в Украйна може да доведе до ядрена война

29.10.2022 | 18:08 Редактор: Елеонора Танева
Германците масово изграждат частни бункери, застраховат се срещу ядрен удар

Още преди година руски военноморски офицери са обсъждали ядрени удари срещу Берлин и две германски военни бази по време на учение. Целта била да възпрат Германия да подкрепи Украйна.

Твърди се, че съобщенията са били прихванати от западното разузнаване, докато руски военни кораби са провеждали маневри в Балтийско море в края на миналата година, когато президентът Путин започна да подготвя силите си за нахлуването.

От началото на конфликта германският канцлер Олаф Шолц многократно е предупреждавал за риска решителната намеса в полза на Украйна да доведе до ядрена война, предизвиквайки спекулации, че е получил конкретна заплаха за потенциална атака срещу Германия.

Списание Der Spiegel твърди, че е научило от няколко източника в германските служби за сигурност, че руските офицери са споменали три възможни цели на германска земя: Берлин, военновъздушната база Рамщайн - важен център за логистиката на американските въоръжени сили - и военновъздушната база Бюхел, където се съхраняват около 20 американски ядрени бойни глави.

Въпреки че подобно бърборене е обичайно по време на военни учения и по никакъв начин не предполага изричен руски план за ядрено нападение срещу Германия, има предположение, че то може да е имало за цел да сплаши Берлин и по-широкия Запад. 

Анкета, публикувана от Der Spiegel, установи, че 51% от германците се притесняват, че войната в Украйна може да доведе до ядрена война. 57%  са загрижени, че Русия може да използва ядрени оръжия срещу Украйна, а 37% се страхуват, че те могат да бъдат обърнати срещу Германия, пише dnes.bg.

Твърди се, че търсенето на изграждане на частни бункери, способни да защитят обитателите си от радиация, се е увеличило четири пъти от февруари. Берлин обмисля изкупуване на обществените бункери, които бяха продадени след падането на Берлинската стена през 1989 г.

Снимка: БГНЕС