Politico: Шолц е дистанциран от Европа, посланието му е "Германия на първо място"

Тази позиция не остана незабелязана и редица лидери коментираха мерките на Германия за справяне с енергийната криза

11.10.2022 | 14:50 Редактор: Ваня Кузманова
Politico: Шолц е дистанциран от Европа, посланието му е

В началото на октомври канцлерът на Германия Олаф Шолц публикува в своят профил в Twitter снимка от посещението на френския президент Еманюел Макрон в Берлин. Несъзнателно, но ефектната фотография всъщност показва колко дистанцирана е позицията на Шолц към останалата част от Европа, пише Politico.

Европейското издание посочва, че Берлин на думи изказва солидарността си - и за войната на Русия в Украйна, санкциите срещу Москва и енергийната криза, но същевременно посланието му е ясно - Германия е на първо място.

Тази позиция не остана незабелязана и редица лидери на държави от ЕС публично коментираха мерките на Германия за справяне с енергийната криза. Най-остър беше полският премиер Матеуш Моравецки, който директно заяви, че програмата в размер на 200 млрд. евро е егоистична и разрушаваща единния пазар. 

Притесненията му са, че богатите европейски икономики ще успеят да дадат нечестно предимство чрез субсидии за своята индустрия. "Това не е честно, не е начинът, по който трябва да функционира единният пазар", коментира Моравецки след срещата на Европейския съвет в Прага.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК