Русия: САЩ "свалят ядрения праг" с разполагането на нови оръжия в Европа

"Москва ще вземе това предвид при военното си планиране", заяви Александър Грушко

29.10.2022 | 12:35 Редактор: Ваня Кузманова
Русия: САЩ

Руски представител заяви днес, че ускорено разполагане на модернизирани ядрени оръжия B61 в бази на НАТО в Европа би "свалило ядрения праг" и Москва ще вземе това предвид при военното си планиране, предаде Ройтерс.

По-рано през седмицата "Политико" съобщи, че САЩ са ускорили разполагането на модернизирани тактически ядрени оръжия B61-12 в бази на НАТО в Европа и то ще се извърши през декември - няколко месеца преди предвиденото. Медията цитира информация от проведена закрита среща на Алианса.

"Не можем да игнорираме плановете за модернизиране на бомбите със свободно падане, които се намират на територията на Европа", заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко пред агенция РИА Новости.

B61-12 представляват бомби със свободно падане, които носят по-малки ядрени глави от предходните модели, но са значително по-точни и могат да проникнат под земята, според изследване на Федерацията на американските учени, информира БТА. 

"САЩ ги модернизират, повишават точността им и намаляват ядрения заряд, което ги превръща в "оръжия за бойно поле" и сваля ядрения праг", коментира още Грушко.

Русия разполага с около 2000 тактически ядрени оръжия, докато САЩ имат около 200, половината от които са в бази в Италия, Германия, Турция, Белгия и Нидерландия.

Снимка: БГНЕС