Елена Йончева: ЕС няма стратегия за спиране на войната, само дава оръжия на Украйна

На България ѝ трябва правителство, което да не вкара страната във военни действия, смята евродепутатът

24.10.2022 | 14:51 Редактор: Тодор Петров
Елена Йончева: ЕС няма стратегия за спиране на войната, само дава оръжия на Украйна

Евродепутатът от БСП Елена Йончева заяви, че на думи всички се стремим към спирането на войната, но дебатът в Европарламента не е за стратегия за спирането ѝ. 

"Всеки ден чуваме думи за въоръжаване, а не за дипломатически преговори. Говори се дори за ядрена война, а не за европейска стратегия за спиране на войната. Преди месец попитах г-н Жозеп Борел, който отговаря за външната политика на ЕС, каква е стратегията и въобще има ли ЕС стратегия за спиране на войната. Отговорът му беше доста изненадващ, че няма стратегия, а целта ни е да помогнем на Украйна. Това не е достатъчно", каза тя за БНР. 

Тя подчерта, че разговорът в ЕП е само за оръжие, а не какви компромиси могат да бъдат направени, за да се постигне мир.

"Появяват се все повече гласове за търсене на компромис и спиране на това даване на оръжие, защото това очевидно не води до резултати. Даването на оръжие тласка войната напред. Какво означава пълна победа над държава, която има ядрено оръжие? Това е невъзможно и означава гибел за всички нас. Това не е политика", коментира още Елена Йончева.

Според евродепутата с евентуално решение на 48-ото Народно събрание за предоставяне на оръжие за Украйна ще се официализира нещо, което и сега се прави:

"Целта е чисто политическа - да се заемат определени политически пространства, ако има нови избори. Не мисля, че нещо ще се промени в българската политика или в развитието на войната в Украйна".

Елена Йончева акцентира, че на България ѝ трябва правителство, което да не вкара страната във военни действия.

"Сценариите са много. В момента има ескалация на този конфликт. Желанията на политиците отиват на втори план и военната логика води нещата, оръжието си прекарва свой собствен път", посочи тя. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Гост
преди 1 година
К.....ка комустичка. Да си купи билет за расистка федерация ама къде ще взила хилядарки в Евро там само копейски Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
kire
преди 1 година
И как предлага да се защити страна, чиито съсед изка да изтреби и приключи? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
РадевНаСъд
преди 1 година
Самото заглавие на статията казва, че ЕС е почнало войната.Самата идея на подкрепящата президента Йончева е да следваме президента.Мн жалко. Сигнализирай за неуместен коментар