България става заложник на Нидерландия, ще чакаме до пролетта за приемане в Шенген

От МВнР смятат, че резолюцията не е е положително развитие, но България е изпълнила критериите за членство

21.10.2022 | 17:46 Редактор: Теодора Патронова

България и Румъния стават заложник на вътрешната политика на Нидерландия. Това коментира българският президент Румен Радев по повод резолюцията на нидерландския парламент против приемането на двете страни в шенгенското пространство.

Радев остава оптимист за приемането ни в Шенген до края на годината, въпреки че депутати в Нидерландия призоваха правителството да наложи вето.

"Нидерландия вече е сама. Всички държави застават зад България, тази подкрепа е важна и ще доведе до реален резултат. Имах разговори с канцлера Шолц, президента Макрон, премиерите на Дания и Швеция", изтъкна той.

Радев обаче намекна, че въпросът вероятно ще намери своето решение след изборите в Нидерландия през пролетта.

Коментар направиха и от външното ни министерство. Оттам смятат, че резолюцията не е е положително развитие, но България е изпълнила критериите за членство.

"Това още повече ни задължава да бъдем доста по-активни, бих казала проактивни по отношение на по-нататъшните работи с Нидерландия и продължаваме да вярваме, че целта да бъдем приети... съществува", смята зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов определи резолюцията на нидерландския парламент като разочароваща.

"България от 11 година покрива техническите критерии за влизане в Шенген. Смятам, че сме направили всички постъпления това да се случи. Понякога, в други страни, такива решения стават жертва на вътрешнополитическите дискусии и конфликти", обърна внимание той.

Преди дни европарламентът препоръча на държавите членки да приемат България и Румъния до края на тази година. В момента Хърватия е на път да се присъедини към Шенгенското пространство, а освен България и Румъния извън зоната за свободно придвижване остават Кипър и Ирландия.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Петър
преди 1 година
Кой е написал това малоумно заглавие на статията? Заложници сме на българската мафия, превзела властта. Каква Нидерландия, какви 5 лева? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
РадевНаСъд
преди 1 година
България е заложник на собствената си "политика" - корупция и престъпници в управлението. Холандия върши правилното, защото този политически тумор тук е опасен. Радев е за СЪД !!!! Сигнализирай за неуместен коментар