Радев в Брюксел за казуса с Шенген: Нидерландия е сама и няма да издържи дълго

България и Румъния стават заложник на вътрешната политика в Нидерландия, заяви президентът

21.10.2022 | 11:51 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев съобщи, че е разговарял отново с холандския премиер Марк Рюте по въпроса за присъединяването на България към Шенген. Имахме отново доста задълбочен разговор, посочи той пред български журналисти в Брюксел.

Чешкият премиер Петър Фиала се е ангажирал категорично през декември чешкото председателство на Съвета на ЕС да работи по всички процедурни механизми, така че да се търси решение на този въпрос. 

"Изборите в Нидерландия са през пролетта. Това е трудна тема, но Нидерландия вече е сама, това е най-важното", заяви Радев.

"В Европейския парламент 15 евродепутати от Нидерландия гласуваха "за" и само четирима - "против", отбеляза той по повод одобрената от ЕП нова резолюция с призив България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на годината. 

"Това ясно показва, че България и Румъния стават заложник на вътрешната политика в Нидерландия и това няма да издържи дълго. Най-важното е, че имаме положителен резултат от инспекцията, че всички държави вече застават зад България. Важно е да имаме тази подкрепа, тя ще доведе до реален резултат, обобщи президентът.

По неговите думи е необходимо допълнително разяснение какво означава във времена на икономическа криза България да стои с блокирани граници. Когато за нашата икономика, за икономиката на Европа, е важно бързото движение на хора, стоки, услуги и капитали - в момента срещаме ненужно затормозяване, посочи още Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Чудя се
преди 1 година
Дали ЕС ще осъществи натиск върху Нидерландия за допускането ни до Шенген, както направи, за да пуснем Македония и Албания в ЕС? Сигнализирай за неуместен коментар