ЕНП: Да продължим успеха на Шенген и да включим България и Румъния

Резолюцията за включването ни беше подкрепена от 547 евродепутати

18.10.2022 | 19:35 Редактор: Петя Кръстева

Със своя резолюция Европейският парламент призова България и Румъния да бъдат приети в Шенгенското пространство до края на годината. Евродепутатите изразиха учудване, че от 2011 година Съветът на Европейския съюз не е успял да вземе това решение, въпреки многократните призиви.

С 547 гласа "за", 49 - "против", и 43 - "въздържали се", евродепутатите гласуваха резолюцията за приeмaнето на България и Румъния в шенгенското пространство. 

"Румънските и българските граждани чaкаха 11 години, за да се насладят на всички предимства на свободното придвижване и да влязат в шенгенското пространство. Това е от решаващо значение за равенството на гражданите на Европейския съюз. Влизането в Шенген ще осигури по-силно икономическо сътрудничество, но също и по-добра защита на външните граници и това е в интерес на целия Европейски съюз, а не само на тези две страни. Нека продължим историята на успеха на Шенген и най-накрая да включим България и Румъния. Те изпълняват всички изисквания", заяви председателят на ЕНП Манфред Вебер.

Европейският парламент изрази учудване, че от 2011 година Съветът на ЕС не е успял да вземе това решение, въпреки многократните призиви на евродепутатите и Европейската комисия. В проекта на текста се уточнява- проверките по вътрешните граници на двете държави трябва да паднат от началото на следващата година. София и Букурещ поканиха нова мисия на Евросъюза да провери състоянието на външните граници, въпреки че готовността за присъединяване към Шенгенското пространство беше оценена положително още преди 11 години. 

По думите заместник-министъра на вътрешните работи Моника Димитрова Бийчър в началото само Нидерландия е била против влизането ни в Шенген, но вече възраженията са преодолени. 

ЕП призовава Съвета на ЕС да предприеме всички необходими стъпки решението да бъде прието до края на тази година и така да отпаднат проверките на пътниците по всички вътрешни граници на България и Румъния.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК