Путин: Неонацистите използват терористични методи и убиват представители на властта

След указа на президента: Полицейски час в анексираните райони и депортиране в Русия

19.10.2022 | 19:09 Редактор: Елеонора Танева

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който обявява военно положение в анексираните наскоро четири области - Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска. Това заяви самият той по време на заседание на Съвета за сигурност.

"Киевският режим, както знаете, отказа да признае волята и избора на хората, отхвърля всякакви предложения за преговори. Напротив, обстрелът продължава. Загиват невинни хора", заяви Путин. 

Реално с това решение на руския президент ще има сериозно ограничаване на гражданските права на жителите на тези области. 

Предвижда се засилване на контрола върху цивилното население и дори депортиране в части на Русия. Ще бъдат въведени също полицейски час, проверка на документите и забрана за престой на улицата и на обществени места в определени часове на деня. Кремъл обаче продължава да не говори за война, а за специална военна операция.

"Неонацистите използват откровено терористични методи, извършват диверсии в животоподдържащи центрове и убиват представители на местната власт", коментира Путин.

Преди обявяването на военното положение, в Херсон започна принудителна евакуация на местните. Според плановете на Кремъл около 50-60 000 души ще бъдат разселени на територията на Русия.

Руски телевизионни канали показаха кадри на хора, които се събират, за да пресекат западния бряг река Днепър и да минат от безопасната страна. Това е първото потвърждение на Русия, че ситуацията в района е сложна. Часове преди това новият главнокомандващ на руските сили в Украйна направи рядко признание за трудностите на бойното поле по руската държавна телевизия. По думите му украинските войски, използващи американските ракети HIMERS, удрят инфраструктурата и жилищата в града.

"Като цяло обстановката в зоната за специална военна операция може да се определи като напрегната. Руската армия ще осигури преди всичко безопасната евакуация на населението", уточни ген. Сергей Суровикин 

Прокремълската администрация на анексирания Херсон предупреди, че украинските сили ще ударят града. И даже обвини Киев, че се кани да разруши бента на водноелектрическа централа и да наводнят цялото поречие.

"Украйна призова жителите да игнорират руските призиви и че Русия иска да вземе цивилни за заложници и да ги използва като живи щитове. А на разселените ще бъдат предложени нови домове и финансова помощ", заяви назначеният от Москва губернатор на Херсон - Владимир Салдо.

Според прокремълски медии всеки член на семейството ще получи 100 000 рубли, или около 1600 долара. А след атаките с дронове - камикадзета над цялата страна, и основно над Киев, украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че използването от Русия на произведени в Иран дронове срещу украински цели е свидетелство за провала на Москва. 

30 на сто от всички електроцентрали в страната са поразени, а това остави градове без вода и ток.

"Трябва да помним, че самият факт, че Русия се обръща за подобна помощ към Иран, представлява признание от страна на Кремъл за военния му и политически банкрут. Десетилетия наред те харчиха милиарди долари за собствения си военно-промишлен комплекс. А накрая се поклониха на Техеран, за да си осигурят доста прости дронове и ракети. Но, стратегически, това, така или иначе, няма да им помогне", категоричен беше Володимир Зеленски. 

Европейският съюз подготвя санкционен списък за Иран заради продажбата на дронове. А председателят на Европейската комисия заяви, че руските удари по цивилна инфраструктура в Украйна са военни престъпления и чист терор.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК