ЕК с нови предложения за съвместни покупки на газ, Фон дер Лайен: Силни сме, когато действаме заедно

Тя представи нови предложения за справяне с енергийната криза

18.10.2022 | 20:07 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕК с нови предложения за съвместни покупки на газ, Фон дер Лайен: Силни сме, когато действаме заедно

Съвместни покупки на газ на страните членки, както и ускоряване на новата основа за ценообразуване на втечнения природен газ до март догодина - това са новите предложения на Европейската комисия във връзка с високите цени на енергията и сигурността на доставките.

На фирмите ще бъде разрешено да създадат Европейски консорциум за закупуване на газ в съответствие със законите за конкуренцията на Общността, се предвижда в предложенията. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта:

"Знаем, че сме силни, когато действаме заедно. Затова първото ударение, което поставяме, е, че правим действащи съвместните покупки. Знаем, че търсенето на енергия в ЕС е много голямо, затова е логично, че вместо да наддават една срещу друга, страните членки и енергийните компании трябва да регулират общата си покупателна способност. Затова днес представяме правни инструменти за създаване на тръст за търсене на енергия на ниво ЕС".

ЕК представи нови предложения за справяне с енергийната криза.

В предложенията има обаче и конкретни изисквания за това, което страните членки трябва да изпълнят, поясни еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон:

"Тук има задължителен елемент. Обемите трябва да покрият общо количество газ, равно на 15 на сто от изискванията за запълване на хранилищата в ЕС. Това възлиза на около 13,5 млрд. куб. м газ - равно на употребата от Гърция, България, Хърватия и Словения - взети заедно", цитира БНР.

Комисията обаче трябва да бъде информирана преди сключването на всяка сделка за покупка на газ или меморандум за разбирателство за над 500 милиона кубически метра. Тя разработва и допълнителна ценообразуваща основа съвместно с Европейската агенция за сътрудничество на енергийните регулатори.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК