Китай спира пренасочването на втечнен газ към Европа

Целта е страната да гарантира потреблението си за зимата

17.10.2022 | 16:04 Редактор: Петя Кръстева
Китай спира пренасочването на втечнен газ към Европа

Китайската Национална комисия за развитие и реформи е поискала от държавните компании PetroChina, Sinopec и Cnooc да спрат да пренасочват доставките с втечнен газ към Европа, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Целта е да бъде гарантирано потреблението в Китай през зимните месеци.

Китайските компании в момента печелят милиони от препродажбата на втечнен газ по договори, сключени още преди 1-2 години. Потреблението на газ в страната е намалено на фона на политиката по продължаващите пълни блокади заради коронавируса и буксуването на икономиката на страната.

Очакванията са, че през тази година Китай за първи път ще запише спад в потреблението на газ, макар че през 2021 година измести Япония от първото място по отношение на вноса на втечнен газ.

Заради пренасочването на товарите Европа успя бързо да напълни газохранилищата си (към момента над 92% от капацитета им по данни на Gas Infrastructure Europe). Това успокои пазарите и цената на газа в Европа падна до нивата от края на юни.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка, архив: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Fаcebook ТУК