САЩ вадят петрол от запаса: Планират освобождаване на поне 10-15 млн. барела

Страната се опитва да балансира пазарите и да предотврати по-нататъшното покачване на цените на бензина

18.10.2022 | 12:32 Редактор: Ирена Бакърджиева
САЩ вадят петрол от запаса: Планират освобождаване на поне 10-15 млн. барела

Според запознати администрацията на Байдън се насочва към освобождаване на поне още 10-15 млн. барела петрол от извънредните запаси на страната в опит да балансира пазарите и да предотврати по-нататъшното покачване на цените на бензина.  

Освобождаването на количества от стратегическите петролни резерви ще бъде последният транш от програмата за 180 млн. барела, която започна през пролетта. 

Тази седмица администрацията на Байдън ще предостави подробности за плановете за попълване на стратегическите резерви. През май Министерството на енергетиката обяви, че планира нов метод за изкупуване, който да позволи "конкурентен процес на търгове с фиксирани цени", като цените могат да бъдат определени много преди доставката на суров петрол. 

Отделно от това администрацията все още обмисля ограничения върху износа на горива, за да задържи повече бензин и дизел в САЩ, твърдят двама от хората, които не са оторизирани да говорят публично за вътрешните обсъждания. Въпреки че не е определен срок за вземане на решение за тази потенциално по-драматична стъпка, това няма да стане преди междинните избори през ноември, каза един от хората.

Според данните, събрани за първи път през 1982 г., в началото на зимата САЩ имат най-ниските сезонни резерви от дизелово гориво. 

Идеята за експортен контрол, който би бил временен, предизвика разногласия в администрацията, тъй като главният съветник на Байдън по енергийните въпроси Амос Хохщайн се обявява в полза на нов експортен контрол, въпреки че заместник-министърът на енергетиката Дейвид Търк изрази загриженост, заявиха запознати. Други служители на Белия дом, включително съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и началникът на кабинета Рон Клайн, все още не са направили препоръка.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК